Brigáda - budovanie ihriska pri komunitnom centre

V sobotu, 25. apríla 2015 sa stretlo až 25 miestnych ľudí a s nimi aj množstvo ich detí, aby spoločne popracovali na príprave stavby detského ihriska vedľa MNV - komunitného centra Zaježovej. Najviac práce bolo s odkôrovaním dubových kmeňov, z ktorých bude vytvorené ihrisko. Počas dňa sa podarilo nachystať dostatok konštrukčného dreva, ale samotnej stavbe preliezok, hojdačiek, či malého domčeka bude musieť byť venovaná ďalšia spoločná brigáda.

Zatiaľ čo muži sa striedali pri práci s obojručnými nožmi a tesárskymi sekerami, ženy nachystali spoločný obed, vypleli záhradu a okolie kríkov, či pretriedili a upratali tovar v MNV-čkovom bazáriku. Počasie bolo výborné, práca prebiehala v pokojnom, ale dostatočne intenzívnom tempe a v pohodovej atmosfére. Tú dotváralo cez 20 detí všetkých vekových kategórií, ktoré sa nerušene zabávali v okolí - na veľkej sieti, na pieskovisku, či na bicykloch.

Brigáda bola pokračovaním niekoľkým menších, predchádzajúcich spoločných akcií zameraných na skrášlenie priestoru okolo MNV. Iniciujú ich miestni rodičia najmenších detí, ktorí tak prebrali štafetu od ľudí, ktorých deti už pomaly odrastajú. Ochota ľudí podieľať sa na práci pre komunitu je cenná, najmä keď nie je motivovaná žiadnym projektom a grantami. Financie, potrebné na materiál sú z fondu komunitného OZ Zaježová, ktoré uschováva spoločne zarobené zisky z festivalov a iným aktivít, ale aj dary vo forme 2% z dane. Brigády, nielen na ihrisku, ale ja pri celkovej rekonštrukcii MNV budú pokračovať - plánov, ako si skrášliť a doplniť spoločne využívané priestory je veľa...

FOTO: Dominika Fukerová

Ako sa Vám páči tento text?: 
0
Zatiaľ nehodnotené