Ako sme čítali s Pánom Mrkvičkom

V našej škole nie je žiadnym tajomstvom a dokonca ani novinkou, že si veľa čítame. Nie tajne, pod lavicou. Ale úplne normálne a naozaj. Spolu s deťmi sa vždy dohodneme akú knihu oprášime, a potom sa do toho pustíme. Niekedy len tak čítame, niekedy dotvárame príbeh, inokedy sledujeme, čo je skryté za správaním sa jednotlivých postáv. Ale vždy sa pri knihe naučíme čosi nové. A ja, učiteľka v malej školičke a na konci sveta, mám ešte väčšiu radosť, keď vidím deti ako sa stále radšej prehrýzajú knižkami alebo ako s napätím sledujú každé slovo, keď im čítam nejakú zaujímavú knihu.

Preto ma veľmi potešilo, že sa nám podarilo do školy prilákať knižného nadšenca, zanieteného odborníka a knihomoľa, pána Mrkvičku alebo inak, pána Tibora Hujdiča. Už jeho veľký batoh plný kníh predpovedal, že nám bude mať čo ponúknuť. A veru, nemýlili sme sa. Zalovil v batohu a už tu boli traja dedkovia a chlapci a prázdniny a napätie a ..... nedokončený príbeh. Deti pišťali, že chcú pokračovanie, avšak pán Mrkvička sa iba tajomne usmial a ponúkol deťom, že im knihu požičia. Ak by náhodou niekoho tento príbeh nezaujal, mal možnosť navštíviť spolu s Lisou mestečko Bullerbyn a pomôcť pri nakupovaní alebo sledovať čo si Kvak s Čľupom vymyslia tentokrát.

Bolo to výborné stretnutie. Deti sedeli ako päť peňazí a sledovali skvelého pána Mrkvičku, ktorý nielenže knihy čítal, ale aj ich dopĺňal dohrávaním príbehu. Opäť knihu nedočítal. Nemusíme byť však smutní. V našej školskej knižničke sa nachádzajú nejaké knihy, ktoré nám odporučil aj pán Mrkvička a vďaka kníhkupectvu Martinus, ktoré ich deťom zo Zaježovskej školy darovalo si ich bude môcť prečítať každé dieťa.

Do videnia, teda čítania, kamaráti.
Maťa Štesková, Zaježovská škola

Ako sa Vám páči tento text?: 
5
Hodnotenie: 5 (hlasovalo: 1)