Na tomto workshope budeme znovuobjavovať tradičný spôsob stravovania - potraviny spracovávané rukami, nie strojmi, potraviny, ktoré udržiavali našich predkov zdravých po celé generácie. Od piatka večera do nedele obeda budeme variť, namáčať, klíčiť, smažiť, piecť a v neposlednom rade aj ochutnávať tradičnú a výživnú stravu. Okrem toho si na prechadzke ochutname niekolko divoko rastucich jedlych bylin.
Konkrétne sa počas víkendu naučíte:
- klíčiť, namáčať a fermentovať potraviny ako obilniny, semená a strukoviny
- kultivovať mlieko do podoby syra, kefíru, jogurtu, kyslej smotany
- fermentovať zeleninu
- robiť vývar z kostí
- piecť kváskový chlieb
- spoznať niekolko jedlých divokých bylin, ktoré sa v aprili dajú nájst na luke i v záhrade.
Rozprávanie lektora a diskusia bude aj o:
- tradičných spôsoboch stravovania v rôznych kultúrach a o modernej strave
- základy biochémie fermentácie, trávenia a výživy buniek tela
- stravovacie smery ako vegánstvo, vegetariánstvo, makrobiotika, paleodiéta, nízkotučná strava, ayurvéda, GAPS a pod.
- jedenie mäsa a holistickom prístupe pri živočíšnej produkcii
Kurz bude prebiehať v angličtine, ale preklad do Slovenčiny bude zabezpečený.
Lektorom kurzu je Arvid Bohlin - hlavný gazda Sekierskej farmy.
Poplatok: 45€ zahrna lektorne, spanie vo vlastnych spacakoch na matraciach v hostovskej izbe a velmi kvalitnu, z velkej casti na Sekieri vyprodukovanu stravu. K dispozicii budu mliecne produkty, maso a vajicka zo Sekierskej farmy. Pre mladých ludí do 25 rokov (vratane) ponukame zlavu 20%, poplatok by tedy bol 36 €.
Ubytovanie na Sekieri je vhodné iba pre nenáročných ľudí, kedze mame k dispozicii iba latriny. Workshop začíná v piatok odpoledne a končí v nedelu po raňajkách, ale kedže je velká noc, možte si pobyt predlžit. Poplatok za pobyt počas dní mimo workshop je 10 €/deň, takže ak byste chceli ostať od stredy večera do pondelnich raňajok tak je poplatok 45€ + 20€. Pre mladých ludí do 25 rokov (vratane) je cena predlzeneho vikendu 52€.
Cieľom víkendovky je, okrem iného, predstaviť život na Sekieri, ktorý obnáša prácu aj zábavu v zaujímavom prostredí eko-komunity medzinárodných dobrovoľníkov na slovenských lazoch. Časť z nich tu pôsobí v rámci programu Európskej dobrovoľníckej služby. Tím Sekierčanov je pestro národnostne namiešaný - máme tu ľudí z Franzúska, španelska, Grécka, Rakuska, Nemecka a Čiech. Medzi sebou komunikujú anglicky a s hosťami podľa potreby aj slovensky. Takže ako bonus navyše budete mať možnosť zdkonaliť sa v cudzích jazykoch a dozvedieť sa viac o tom, ako sa žije v iných kútoch Európy.
Info k ubytovaniu a rezervácie: Hanna 0915279905, sekier(zavináč)zajezka.sk